Tisztelt Hálózati Koordinátorok!

 

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a 13/14-es tanévi magyar koordinálású CEEPUS hálózatok a mai napon „Ready for mobility” státuszba kerültek, legkésobb szerdáig (június 5.) ez minden hálózatban meg fog történni.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a szokásos június 15-i határidot a Központi CEEPUS Iroda idén meghosszabbította, így idén

az oszi félévre szóló pályázatok feltöltésére 2013. június 5. és 30. között van lehetoség.

 

Mivel idén sok új koordinátort üdvözölhetünk a CEEPUS-ban, ezért néhány hasznos gyakorlati tanáccsal szeretnénk hozzájárulni az elso félévi pályáztatási kör levezetéséhez, és reméljük, hogy ezeknek a tapasztaltabb koordinátorok is hasznát veszik.

 

A kiutazó ösztöndíjas helyek meghirdetése:

Mindenekelott kérjük, hogy a pályázati felhívást a leheto legtöbb érdeklodo számára tegyék elérhetové (levelezolisták, honlap, faliújság, elektronikus tanulmányi rendszer stb.), és a felhívást elektronikus formában küldjék meg nekünk.

A megpályázható kimeno helyeket Az Outgoing Traffic Sheet alapján tudják meghirdetni tanszékükön. A www.ceepus.info központi honlapon belépve a My Desktop felületen Manage your network applications / A hálózat neve melletti ikonnal megnyitva a hálózatot / Open ikon / Participating Units /saját intézmény kiválasztása után a Final Outgoing Traffic táblázatot keressék. A belso intézményi pályáztatás után kérjük, töltsék fel a hallgatókkal / oktatókkal a jelentkezéseket. Ha a jelentkezo nem rendelkezik még ceepus regisztrációval, úgy a www.ceepus.info oldalon a Mobility menüpont alatt tud regisztrálni. Kérjük a hálózati koordinátorokat, hogy a kimeno hallgatók és oktató kollégák jelentkezését minél elobb nominálják!

 

Tartalmi követelmények:

Sajnos igen sok hiányosan kitöltött pályázat érkezik be hozzánk, ezért szeretnénk röviden összefoglalni a legfontosabb követelményeket.

Teacher mobility (T): a tanári ösztöndíjjal oktatói tevékenységet támogatunk. Az 1 oktatói hónap minimum 5 munkanapot jelent, amely alatt kötelezo legalább 6 tanítási vagy konzultációs órát megtartani. Az ez alapján tervezett programot a Motivation részben kell kifejteni (cím/téma, óraszám, ha megoldható, kreditérték). Kérjük, hívják fel pályázóik figyelmét arra, hogy a tervezett oktatói tevékenység részletezése kötelezo feltétel. Kizárólag konferencián való részvétel / kapcsolatépíto látogatás / kutatási tevékenység nem támogatható a program keretében! További gyakori probléma szokott lenni, ha az oktatók a szorgalmi idoszakon kívül jelölik meg a tartózkodás idejét, ugyanis ilyen esetben kérdéses, hogyan valósul meg az oktatói tevékenység. Teacher státusszal a partneregyetemek kizárólag foállású oktatói jelentkezhetnek.

Short Term Student (ST): a rövidtávú hallgatói mobilitással a szakdolgozó hallgatók vagy doktoranduszok a külföldi partneregyetemen a szakdolgozati témában való kutatását és konzultációját támogatjuk. A Motivation részben ennek kifejtését várjuk, tehát az alap- vagy mesterképzos hallgatók tüntessék fel, a szakdolgozatírás / kutatás tényét, a PhD-hallgatók pedig kutatási témájukat ismertessék.

Student (S): a hosszútávú hallgatói mobilitás minimum 3 hónap féléváthallgatást jelent, mely során a hallgató órákat látogat és kötelezoen krediteket szerez, amelyeket hazatérve elismertet. Ez a lehetoség alap- és mester- és doktori képzésben részt vevo hallgatók számára nyitott.

Kérjük, sem bejövo, sem kimeno oldalon ne nomináljanak olyan jelentkezést, amely nem felel meg ezeknek a tartalmi követelményeknek! A fenti követelményeknek eleget nem tevo pályázatokat vissza kell utasítanunk, ezért kérjük, hogy a bejövo pályázóikat is tájékoztassák a feltételekrol, és a nomináláskor Önök is ellenorizzék azokat. A Motivation mezo tartalmát a pályázat véglegesítését követoen is lehet módosítani, így a hiányosságokat még a Nemzeti Irodához való továbbítás elott pótoltathatják.

Határidok: A korábbi években nem volt ritka, hogy a június 15-i és október 30-i határido után hónapokkal is kaptunk mobilitási jelentkezéseket. Ez igen kellemetlen olyan esetben, ha az idoben beérkezett bejövo pályázatok elbírálása után a fel nem használt hónapokat a freemovereknek / nyári egyetemeknek adjuk, majd beérkezik a tervezett hálózati jelentkezés, de már nincs szabad hónap. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a program kiszámíthatóbbá tételének érdekében a 2013/14-es tanévtol a határidon túli jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni!  

Szerzodéskötés: Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a támogatási szerzodéseket várhatóan június végétol kezdhetjük el készíteni. A magyarországi ösztöndíjak összege nem változik, azaz hallgatók esetében 85 000 Ft., rövid távú hallgatói kirándulás esetében 21 000 Ft, oktatók esetében 125 000 Ft.

Kérdés esetén bátran forduljanak hozzám és Beke Márton kollégámhoz a ceepus@tpf.hu emailcímen!

Üdvözlettel,
Kilin Emoke
/ Ms Emoke KILIN
programasszisztens / Programme Assistant
CEEPUS Magyarországi Iroda / National CEEPUS Office Hungary (NCO-HU)    
felsooktatás és k+f / HIGHER EDUCATION, R&D

Tempus Közalapítvány / Tempus Public Foundation
1093 Budapest, Lónyay u. 31., 1438 Budapest 70, Pf. 508.

T: (+36 1) 23 1300 F: (+36 1) 239 1329
www.tka.hu
  |  www.oktataskepzes.tka.hu