Bejegyzések

Előmérés

Előmérés

Megkezdődtek az előmérések. A három tesztből ma a Kismackó került felvételre a szegedi Béke utcai általános iskola első osztályában.

Megjelent a Zenesziget DEMÓ verziója

Megjelent a Zenesziget DEMÓ verziója

A mai naptól a Google Play Áruházban bárki számára elérhetővé tettük a ZENESZIGET alkalmazás kiadás előtti DEMÓ verzióját, tesztelés céljából. https://play.google.com/store/apps/details?id=uszeged.musicapp    

Kutatócsoportunk bemutatkozása a BMC-ben

Kutatócsoportunk bemutatkozása a BMC-ben

A Zeneterápiás klub meghívására 2017. május 25-én, az MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport három tagja – Janurik Márta, Pető Villő és Szabó Norbert – a Budapest Music Centerben, “Tanulás és zene” címmel tartott, egy – három előadásból álló – prezentációt.

Az előadások témái az alábbi fő kérdésekre igyekeztek válaszokat találni/adni:

  • Hogyan tehetnénk az iskolai énekórákat élményszerűbbé?
  • Mit tehetünk azért, hogy az éneklés, az aktív zenélés szeretete a felső tagozatban is megmaradjon?
  • Hogyan kelthetjük fel a klasszikus zene, a jó zene iránti érdeklődést, mit tehetünk azért, hogy ez az érdeklődés meg is maradjon? Miként segíthetik az énekórák gyermekeink fejlődését?
  • Milyen eszközökkel, módszerekkel tehetnénk az énekórákat izgalmasabbá, hogyan szabjuk mindezt a 21. század elvárásainak megfelelően?

A Zeneterápiás Klub házigazdái nevében Ittzés Zsuzsa köszöntötte a közönséget.

Janurik Márta a projekt elméleti hátterét mutatta be a legfrissebb kutatások tükrében és felvázolta a Kutatócsoport módszertani fejlesztéseinek terveit és azok várható (remélt) eredményeit is.

Pető Villő a Kutatócsoport Ritmus-szekciójának munkáját mutatta be. Az eddigi fejlesztéseket úgy prezentálta, hogy a közönséget is bevonta a ritmusjátékokba.

Szabó Norbert a IKT-csoport tagjaként, a résztvevőknek kiosztott táblagépeken, néhány ének-zene és szolfézs órán használható szoftver mellett, a saját fejlesztésű ZENESZIGET alkalmazást mutatta be.

 

III. Innovatív Pedagógus Konferencia – Miskolc

III. Innovatív Pedagógus Konferencia – Miskolc

2017. április 29-én, szombaton rendezték meg a III. Innovatív Pedagógus Konferenciát Miskolcon, amelynek házigazdája a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon volt. A konferencia, az IKT eszközökkel támogatott oktatás témaköréből elhangzó előadásoknak adott fórumot. Szabó Norbert “Edutainment az ének-zene oktatásban” címmel tartott előadást Az […]

Zenepedagógiai Konferencia – Debrecen

Zenepedagógiai Konferencia – Debrecen

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, a DE Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskola Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Programja és a Jövő Művészetéért Alapítvány tudományos konferenciát szervezett 2017. április 7-én, pénteken a zenetanárképzés 50 éves évfordulója alkalmából. A konferencia központi témája a zenepedagógia múltja, jelene és jövője volt.   Az MTA-SZTE […]

Kutatócsoportunk tagjainak előadásai az International HEART 2017 Konferencián

Kutatócsoportunk tagjainak előadásai az International HEART 2017 Konferencián

Az International Health – Economy – Art 2017 Conference című rendezvényen kutatócsoportunk tagjai három előadást tartottak.

Papp Lilla M.D, Ph.D. és Buzás Zsuzsa Ph.D. előadásának címe: ’Music is medicine.’ (Music from biomedical perspective)

Csépe Szabolcs, Buzás Zsuzsa Ph.D. előadásának címe: Ritmus, zene és sport a digitális világban

Benedekfi István, Devosa Iván  előadásának címe: A lapról-játék vizsgálata zongoristáknál EEG-s módszerek segítségével.

A konferencia absztraktkötete.

 

Előadás a Tavaszi Gitártalálkozón

Előadás a Tavaszi Gitártalálkozón

Szabó Norbert meghívást kapott, hogy a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Művészeti Iskolájának szervezésében megrendezett – immár hagyománnyá vált – Tavaszi Gitártalálkozó kísérőrendezvényén előadást tartson a digitális eszközök felhasználásának lehetőségeiről a zeneoktatásban. A szervezők kérésére előadását a digitális kotta témakörre fókuszálta. A közönség soraiban egyaránt […]

Előadás Szeged város ének-zene tanárainak

Előadás Szeged város ének-zene tanárainak

Popovicsné Molnár Andrea beszámolója: 2017. március 10-én Szabó Norbert tartott interaktív előadást Szeged város ének-zene tanárainak A velünk született muzikalitás kibontakoztatása a digitális korban, az élményközpontú oktatás eszközeivel címmel. Terrel H. Bell gondolatát idézte indításként, miszerint „három dolog van, amit az oktatásban hangsúlyoznunk kell: Az […]

Agóra Partitúra

Agóra Partitúra

Újváriné Illés Mária és Szabó Norbert az AGÓRA felkérésére, az Agóra Partitúra NKA pályázat keretében egy rendhagyó énekórát tartott, 70 általános iskolás korú tanulónak. Minden gyerek saját táblagépen dolgozhatott, amelyeken előretelepített zenei szoftverek voltak, az AGÓRA által biztosított interneteléréssel. Az eszközök “Gyermek módban” működtek, ami egyebek mellett biztonságos tanulási környezet kialakítását teszi lehetővé.

Illés Mária az óra első felében Gaetano Donizetti Don Pasquale háromfelvonásos vígoperáját mutatta be a tanulóknak sok zenével, érdekes információkkal. Az előadása lezárásaként egy Kahoot! teszttel “mérte” a tanulók frissen szerzett ismereteinek mértékét. Aki már használta a Kahoot-ot, tudja, hogy “működik”. Nagyon élvezték a gyerekek a versengést és pedagógusként jó volt látni a beérkező válaszok számlálójának pörgését és persze azt, hogy csak igen kevés rossz válasz születik.

Szabó Norbert az óra második felét úgy kezdte, hogy kicsit elszakadtak a táblagépektől és bemelegítésként a későbbi feladatokra, tapsolással, kopogással, a combunkon tapsolva felelevenítették a ritmusokkal kapcsolatos ismereteiket. Hasonló gyakorlattal folytatták, de már a táblagépen kopogva tesztelték a tanulók ritmusolvasási képességét a Rhythm Teacher alkalmazással.

Képtalálat a következőre: „rhythm teacher”

Mindezek csak előkészületei voltak annak, hogy közösen komponáljanak a táblagépen. A Soundcamp, a Samsung Professional Audio technológiát használó hangrögzítő/szerkesztő alkalmazás, számos kiváló hangmintával dolgozó virtuális hangszerrel és további inspiráló lehetőségekkel. A maradék időben felvételeket készítettek, szerkesztették az előre telepített zenei anyagokat.

A jelenlévő ének-zene tanárok véleménye alapján a különleges énekóra nagyon jól sikerült, a tanulók fegyelmezettek, de aktívak és motiváltak voltak.

III. Digitális Zenepedagógiai és Szakmódszertani Konferencia – Szeged

III. Digitális Zenepedagógiai és Szakmódszertani Konferencia – Szeged

A mai napon megnyitottuk a III. Digitális Zenepedagógiai és Szakmódszertani Konferencia – Szeged weboldalát. Az első két konferenciát Buzás Zsuzsanna és Szabó Norbert szervezte, de az idei évtől kutatócsoportunk veszi át a szervezési feladatokat. A weboldalon már a jelentkezés is megnyílt, ahol várjuk leendő előadóink […]