Az intézményekkel kibővített térkép megtekinthető itt.

Makovecz Ösztöndíjprogram (hallgatói és oktatói mobilitások támogatására)

 

A Sapientia Egyetem pályázata: Makovecz hallgatói mobilitási program 2023/2024

A Sapientia Egyetem szeretettel fogadja 5 hónapos, valamint 1 hónapos részképzésre a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit a 2023/2024-es tanévben.
Pályázati kiírás
Pályázati űrlap a Szegedi Tudományegyetemről kiutazó hallgatók számára
A támogatott pályázatokat 2023. november 27-ig kérjük megküldeni az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda részére email-ben a peto.agnes@szte.hu címre.


Legfontosabb tudnivalók a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekrőlAz EMMI határozata a nemzetközi mobilitási és együttműködési programokkal kapcsolatos intézkedésekről

Hírek - Tempus Közalapítvány, 2020.03.23.


A Tempus Közalapítvány útmutatói a nemzetközi mobilitási programokban érintett hazai és külföldi személyeknek - a járványügyi veszélyhelyzet időtartamára - 2020.03.21.
Intézkedések az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladat-és hatáskörébe tartozó ösztöndíjprogramok vonatkozásában

Információ a TKA által koordinált ösztöndíjprogramok vonatkozásában a kormány 41 / 2020 (III.11.) határozatának 10. § b) pontja alapján, 2020.03.16.


Aktuális pályázati lehetőségek

A pályázatok beküldésének határideje: 2019. május 10. Balogné Molnár Gabriella intézményi programkoordinátor részére

A féléves vagy egy hónapos mobilitás esetén havi 150.000 Ft ösztöndíj támogatást biztosítanak a hallgatóknak, ami a mobilitás teljes költségét hivatott fedezni, ide értve az utazási, a szállás, a kötelező egészségügyi biztosítási stb. díjakat és a megélhetési költségeket. A beérkező hallgatóknak lehetőség szerint kollégiumi szállást biztosítanak, előzetes egyeztetés alapján. Rövidebb időszakra szóló tanulmányi utak esetében a hallgatók napi 3500 Ft/fő ösztöndíjban részesülnek (étkezési, biztosítási és egyéb fenntartási költségek fedezésére), és az egyetem téríti az utazási és szállás költségeket. E költségek max. 5000 Ft/éj/személy, illetve 15.000 Ft/személy (Kolozsvár-Budapest-Kolozsvár útvonalon) sarokszámok szerint téríthetők. Egy hetes tanulmányút esetében a hallgatók hetente 50.000 Ft ösztöndíjban részesülnek, amennyiben egyénileg térítik szállás és utazási költségeiket.

 


A program célja:

A magyarországi és külhoni magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények közötti kölcsönös hallgatói mobilitások rendszerének megteremtése, az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakítása.

 


Célcsoport:

Szülőföldjükön tanulmányokat folytató külhoni magyar felsőoktatási hallgatók és oktatók, valamint magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói és oktatói

 


A Makovecz Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: Ösztöndíjprogram) bemutatása:

Az Ösztöndíjprogram vonatkozásában az alábbi külhoni felsőoktatási intézmények, mint kijelölt intézmények vehetnek részt:


A program 2017/2018. tanévi kiírása megtekinthető a Kormány honlapján:
http://www.kormany.hu/download/7/02/21000/Makovecz_Program_2017_2018_Felhivas_ok.pdf

 

A Szegedi Tudományegyetem kétoldalú szerzödései a Makovecz program keretében

A Szegedi Tudományegyetemnek jelenleg a következő partnerintézményekkel van kétoldalú együttműködése a Makovecz Programon belül:

 

A Keretprogram szerkezete

A Keretprogram két ösztöndíjprogramból épül fel:

A magyar-magyar hallgatói mobilitás növelése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) a kijelölt határon túli, magyar oktatási nyelvű képzéseket működtető felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külhoni magyar hallgatók, illetve a külhoni képzések után érdeklődő anyaországi hallgatók részére a jövőben speciális támogatást biztosít, mellyel a Keretprogram időszakában külhoni magyar és anyaországi hallgatók vehetnek részt 1-5 hónapos részképzésekben az intézményközi együttműködésekben résztvevő felsőoktatási intézményekben. A kétoldalú mobilitások nem csak az anyaország és a külhoni régiók, hanem az egyes külhoni régiók között is kialakíthatóak.

 

Az oktatói mobilitás növelése és egyúttal a külhoni magyar nyelvű képzések akkreditációs szempontból történő megerősítése érdekében az emberi erőforrások minisztere jelen felhívásban kijelöli azon külhonban működő felsőoktatási intézményeket, melyeken meghatározott létszámban oktatói álláshelyek létesítéséhez biztosít magyar költségvetési támogatást.

 

Pályázati űrlap:

 

A Szegedi Tudományegyetem megvalósult mobilitásai a Makovecz Programban

2018. 05. 17: Felvidéki magyar egyetemisták az Emlékpontban