Go8 European Fellowships

Ausztrália a 2007 óta működő közép- és kelet-európai ösztöndíj-programja (Go8 European Fellowship) részeként évente nyolc fiatal kutatót vár a Group of 8 részét képező valamely ausztrál egyetemre (University of Western Australia, Monash University, Australian National University, University of Adelaide, University of Melbourne, University of New South Wales, University of Queensland és University of Sydney). Az ösztöndíjra bolgár, cseh, észt, horvát, lengyel, lett, litván, magyar, román és szlovák kutatók pályázhatnak. Az első két évben csak négy ösztöndíj állt a térségből jelentkezők számára rendelkezésre, ám a nagy érdeklődés és a kedvező tapasztalatok alapján 2009-ben megduplázták az ösztöndíjak számát. A sikeres pályázók 20 ezer AUD összegű támogatást kapnak ausztráliai egyetemi kutatásaik három-hat hónapjára. Magyarországról mostanáig öten élhettek a lehetőséggel, és ezzel a lengyelek mellett a mi kutatóink használják ki a leginkább a Go8 által felajánlott lehetőséget. (Ebben nyilván szerepet játszik, hogy a kérdéses országok közül Ausztrália Budapesten és Varsóban működtet nagykövetséget.)
Az ösztöndíjakkal a Go8 elsődleges célja közép- és kelet-európai kapcsolati hálózatának bővítése, és Thornton szerint nem törekszenek az „agyak elszívására”. Ezt alátámasztja, hogy az eddigi tapasztalatok szerint térségünk fiatal kutatói - az ausztráliai kutatói vízumok feltételei miatt is - kutatásaik befejezése után hazatértek országaikba.”

Idén augusztusban írták ki a 2011-es európai pályázatokat, amelyekről az alábbi honlapon található részletesebb tájékoztatás:
http://www.go8.edu.au/university-staff/programs-a-fellowships/63-go8-european-fellowships