"Blaise Pascal" kutatói ösztöndíj Ile-de-France régióba

A francia állam és Ile-de-France régió együttműködésében újra meghirdették a nemzetközi Blaise Pascal-ösztöndíjat (Chaires Internationales de Recherche "Blaise Pascal"), amit igen komoly tudományos eredményeket és jelentős szakmai pályafutást fölmutatni tudó külföldi kutatók pályázhatnak meg 12 hónapos időtartamra -bármilyen szakterületről érkezve.

A nyertes pályázók projektenként összesen 200 ezer euróra számíthatnak, ebben a teljes munkaidőre kalkulált munkabéren felül a járulékok, adók és egyéb költségek is benne foglaltatnak. A kiválasztott kutatóknak - igény/szükség esetén két évre megosztva - 12 hónapot kell párizsi vagy Ile-de-France régióban található laborban eltölteniük, a kutatómunka mellett 10-12 előadást kell tartaniuk egyetemi hallgatóknak, valamint az ösztöndíj lezárásával egy tudományos szóbeli prezentációval is meg kell jelenniük - és természetesen zárójelentést kell készíteniük. Mivel túl kevés a női pályázó, a kiírók mindenképpen bátorítják őket a jelentkezésre!

A pályázatokat egy, a Francia Akadémia mellett működő zsűri bírálja el és választja ki a négy nyertest a régió tudományos érdekeinek szem előtt tartásával, de természetesen számít a pályázat minősége és az interdiszciplinaritás is. A pályázatok beadási határideje:

2011. január 11.

A nyertesek franciaországi tartózkodásuk megkezdését 2011. szeptemberétől tervezhetik. A felhívás végén található honlapcímeken megtalálhatóak a részletes tudnivalók valamint tájékoztató jelleggel a korábbi évek nyertesei, pályázatuk és tudományos önéletrajzuk. A pályázatot a fogadó laboratóriummal közösen kell elkészíteni, de azt az adott labor vezetője nyújtja be három példányban a kiírónak. Minden pályázatnak tartalmaznia kell a következőket:

  1. a kitöltött jelentkezési lap,
  2. pénzügyi terv a honlapról letölthető formátumban,
  3. kutatási terv,
  4. pedagógiai program,
  5. tudományos életrajz és a legújabb publikációk listája,
  6. a fogadó laboratórium vezetőjének motivációs nyilatkozata,
  7. a fogadó intézmény vezetőjének beleegyezése.

Csak a tartalmilag és formailag kifogástalan pályázatok kerülnek a zsűri elé.

Francia: http://www.chaires-blaise-pascal.org/appel.htm
Angol: http://www.chaires-blaise-pascal.org/uk/appel.htm

Somogyi Norbert TéT-attasé, Párizs