Néhány szó a  Miniszteri Díjról

CEEPUS Minőségi Díj

 

A Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram Miniszteri Konferenciája a CEEPUS program eredményeinek széles körű megismertetése és hatékony alkalmazása érdekében Miniszteri Díjat alapított 2001-ben. A hálózati projektek minőségi megvalósítását elismerő díjat az összes CEEPUS tagország szakértőinek közös döntése alapján ítélik oda az év legjobb hálózatának (a díjért folyó versenyben a legnagyobb arányú hónapkeret-felhasználást produkáló hálózatok vehetnek részt).

A Miniszteri Díjat elnyerő magyar koordinációjú hálózat vagy külföldi koordinációjú, de magyar társintézménnyel működő hálózat felelőse pénzjutalomban is részesül. A díjat jelképező üvegszobrot - mely magyar művész alkotása - eddig három magyar koordinációjú hálózat vihette haza.

 

 • 2004-ben a HU-19 "International Cooperation in Computer Science" hálózat munkáját ítélték a bírák a legjobbnak, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszékén koordinált
  koordinátor: Dr. Horváth Zoltán
  Magyar partnerként dolgozott még a hálózatban a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Dr. Csirik János koordinálásával.


  A számítástechnika sokszínű alkalmazhatóságát több hálózat sikeres működése is bizonyítja. A matematika, a filozófia és az oktatáspszichológia együttes jelenléte talán az egyik magyarázata annak, hogy mitől képes ilyen kiegyensúlyozott eredményességére ez a hálózat. A közös képzések multilaterális együttműködéseket fejlesztenek elsősorban a gyógyszerészet területén.

 

 • 2007-ben pedig ismét a HU-19 "International Cooperation in Computer Science" hálózat munkáját ítélték a bírák a legjobbnak, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszéke koordinált
  koordinátor: Dr. Horváth Zoltán
  Magyar partnerként dolgozott még a hálózatban a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Dr. Csirik János koordinálásával.


  A számítástechnika sokszínű alkalmazhatóságát több hálózat sikeres működése is bizonyítja. A matematika. A filozófia és az oktatáspszichológia együttes jelenléte talán az egyik magyarázata annak, hogy mitől képes ilyen kiegyensúlyozott eredményességére ez a hálózat. A közös képzések multilaterális együttműködéseket fejlesztenek a gyógyszerészet területén.

 

 • 2005-ben az A-4 "Language and Literature in a Central European Context" nyertes hálózat munkájában négy magyar felsőoktatási partnerintézmény vállalt részt:
  1. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke Dr. Orlovszky Géza koordinálásával
  2. Debreceni Egyetem Bölcsésztudományi Kar Germán Nyelvek és Kultúrák Tanszéke Dr. Pusztai Gábor koordinálásával
  3. Károlyi Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néderlandisztika Tanszéke Bálint Cecília koordinálásával
  4.  Szegedi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar, Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Médiatudományi Tanszéke Dr. Szajbély Mihály koordinálásával.


  A partnerek közös célként határozták meg, hogy elsősorban nyelv és kultúra segítségével építsenek kapcsolatot kelet és nyugat között. A hálózat a német és szláv filológia mellett komoly hangsúlyt fektet a finnugor kultúra népszerűsítésére is.

 

 • 2009-ben pedig az osztrák koordinációjú AT-12 "Language and literature in a Central European context" című hálózat nyerte a legjobbnak járó díjat, amelyben négy magyar intézmény vesz részt partnerként:
  1. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néderlandisztika Tanszéke Varga Orsolya koordinálásával,
  2. Debreceni Egyetem Bölcsésztudományi Kar Germán Nyelvek és Kultúrák Tanszéke Dr. Pusztai Gábor koordinálásával,
  3. Károlyi Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néderlandisztika Tanszéke Dr. Eszenyi Réka koordinálásával,
  4.  Szegedi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar, Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Médiatudományi Tanszéke Dr. Szajbély Mihály koordinálásával.


  A mára már 18 partner közös célként határozta meg, hogy elsősorban nyelv és kultúra segítségével építsen kapcsolatot kelet és nyugat között. A német és szláv filológia mellett komoly hangsúlyt fektet a holland valamint a finnugor kultúra népszerűsítésére is. A két jól működő (már a harmadik is startra kész) közös képzés, melyekben a magyar partnerszervezetek aktív szerepet játszanak, szintén az említett prioritásokra épülnek. 

 

Forrás: http://www.tpf.hu/