Szegedi Tudományegyetem

Üdvözöljük a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Iroda honlapján!

Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda foglalkozik a különböző mobilitási programok intézményi szintű koordinálásásával.

Az Iroda által koordinált programok (ERASMUS+, CEEPUS, EGT Alap, Campus Hungary) ismertetését és az azokkal kapcsolatos legfontosabb információkat az egyes programokhoz kapcsolódó külön oldalaink tartalmazzák.

A Szegedi Tudományegyetem a különböző mobilitási programoknak köszönhetően a világ több, mint 500 partneregyetemével áll kapcsolatban. A fenti csereprogramok hallgatói, oktatói és adminisztratív dolgozók mobilitását teszik lehetővé különböző formában.

A fenti programok keretében megvalósult eddigi mobilitások statisztikáit illetve a partnerintézmények listáit szintén az adott programok programok honlapjai tartalmazzák.

 

A Campus Mundi Projektről


Emelkednek az Erasmus ösztöndíjak

A következő tanévtől magasabb ösztöndíjat kaphatnak az Erasmus+ programban részt vevő magyar hallgatók. A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint ez akár plusz 100 eurót is jelenthet havonta a külföldön tanuló fiataloknak.

Az Erasmus+ program 2014-es induláskor az Európai Bizottság a megélhetési költségek alapján három kategóriába sorolta a programban részt vevő országokat, és maximalizálta a legdrágább országokban adható támogatás összegét.

A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány mostani döntése lehetővé teszi, hogy a másik két kategóriába tartozó 21 országban is havi 50-100 euróval magasabb ösztöndíjat kapjanak a hallgatók, mint korábban. Így a 2016/2017-es tanévtől többek között a magyarok körében legnépszerűbb Németországban, vagy spanyol, holland, lengyel és máltai tanulmányok esetén is több pénzből gazdálkodhatnak a kiutazó egyetemisták.

A megemelt összegtől azt várják, hogy a jövőben még többen kapcsolódnak be a legnépszerűbb uniós mobilitási programba. Ezt kiegészítő támogatásokkal is segítik: az ösztöndíjon felül a következő tanévben várhatóan több mint 600 magyar Erasmus hallgató részesülhet havi 100 euró szociális támogatásban, és évente 20-30 fő kaphat támogatást tartós betegségéhez kapcsolódó extra kiadásai miatt.

Jelenleg 53 magyar felsőoktatási intézménynek vannak Erasmus kapcsolatai, és hazánkból évente 4300 hallgató vesz részt a programban. A pályázás feltételeiről és a jelentkezési határidőkről az egyetemi és főiskolai Erasmus+ koordinátorok tudnak bővebb felvilágosítást adni.

További információ: www.erasmusplusz.hu

Hallgatói ösztöndíjak alakulása az Erasmus+ programban Magyarországon:

 

Tanulmányi célú mobilitás

Szakmai gyakorlat

2015/2016

2016/2017

2015/2016

2016/2017

Magas megélhetési költségű célországok
(Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Liechtenstein, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország)

500 €

500 €

600 €

600 €

Közepes megélhetési költségű célországok
(Belgium, Ciprus, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Törökország)

400 €

450 €

500 €

550 €

Alacsonyabb megélhetési költségű célországok
(Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Románia, Szlovákia)

300 €

400 €

400 €

500 €


Hírek

Tízezren az Erasmus+ programban - 230 oktatási és képzési területen megvalósuló mobilitási projekt nyert támogatást

Az SZTE nyerte a 2. legnagyobb támogatást a kreditmobilitási pályázaton

Újabb török egyetemmel kötött ERASMUS+ kapcsolatot az SZTE (Ipek Üniversitesi - TR ANKARA17)

A Szegedi Tudományegyetem ERASMUS+ Charter (ECHE) száma: 45999-LA-1-2014-1-HU-E4AKA1-ECHE


A Szegedi Tudományegyetem ERASMUS-kódja: HU SZEGED01


A Szegedi Tudományegyetem PIC kódja: 999840014


Hírek részletesen


Újdonságok

Finding an Internship in the USA

Segítünk eligazodni! - Elindult a Mobilitás az EU-ban irányító oldal

Kétszeresére nőhet a közép-európai ösztöndíjasok száma
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csaknem duplájára, 59 millió forintra emelte a CEEPUS program éves költségvetését.
Együttmüködések


A Szegedi Tudományegyetem több mint 500 rangos egyetemmel ápol kapcsolatot világszerte. A nemzetközi mobilitási programok közül az Európai Unió ERASMUS+ programja, valamint a CEEPUS program a legnépszerűbb.
A Magyar Kormány által létrehozott CAMPUS Hungary program támogatásával 1350 egyetemi polgár pályázott sikeresen tanulmányútra a világ minden tájára, közülük több mint 1000 hallgató. A Stipendium Hungaricum kormányprogram keretében az SZTE számos ösztöndíjast fogad a világ minden tájáról. Az SZTE-n szemeszterenként mintegy 2500 külföldi diák végzi tanulmányait. Az egyetem nemzetközi tevékenységének elismeréseként több nemzetközi és hazai elismerést is magának tudhat.

ERASMUS+
ERASMUS+


Az ERASMUS+ az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja.
Az Erasmus+ 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.

Az ERASMUS+ program keretében az SZTE 31 ország 423 partneregyetemével folytat együttműködést 783 bilaterális szerződés alapján.

CEEPUS
CEEPUS


A Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) a részt vevő 15 ország kormányainak támogatásával, előzetesen létrehozott hálózatok keretében megvalósítható hallgatói és oktatói mobilitások számára biztosít lehetőséget.
A programban az SZTE 1994 óta vesz részt, 9 hálózat 65 partneregyetemével közös tantervfejlesztést, ösztöndíjasok cseréjét, nyári egyetemek megszervezését megvalósítva.

EGT Alap
EGT Alap


Az EGT Alap által támogatott projektek Norvégia, Izland és Liechtenstein felsőoktatási intézményeivel megvalósuló mobilitások számára biztosítanak a pénzügyi támogatást.Európai Minőségi Díj - 2006

A Szegedi Tudományegyetem a hallgatói és oktatói mobilitás magas színvonalú lebonyolításának elismeréseként elnyerte az Európai Minőségi Díjat.
A díjat 2007 májusában vehettük át Budapesten és Bécsben.


E-Quality 2007

A Szegedi Tudományegyetem a hallgatói és oktatói mobilitás magas színvonalú lebonyolításának elismeréseként elnyerte az Európai Minőségi Díjat.
A díjat 2007 májusában vehettük át Budapesten és Bécsben.


ERASMUS Success Stories 2010

A 2000-2010 közötti időszakban az ERASMUS program egészét tekintve az Európai Bizottság a Szegedi Tudományegyetemet a programban elért mennyiségi és minőségi eredményei alapján harmadszor is beválasztotta a legjobb, példaértékű eredményeket felmutató európai egyetemek közé a Success Stories 2010 című kiadványában.

Nemzetközi Együttműködési kultúráért Nívódíj 2011

Az LLP program keretében kiemelkedő színvonalú nemzetközi projekttevékenységet végző intézményeket a TEMPUS Közalapítvány Nemzetközi együttműködési kultúráért Nívódíjban részesíti, melyet a legjobb ERASMUS mobilitási záróbeszámolók, felkért külső szakértők értékelése és a TEMPUS Közalapítvány kuratóriumának döntése alapján 2011-ben az SZTE érdemelt ki.
A kiadott brosúra

SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda (NMI)

Cím: H-6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Email: nmi # rekt.u-szeged.hu


Munkatársak:

Balogné Molnár Gabriella
Az NMI vezetője
Tel/Fax: +36 62 420-895
Email: gabriella.balog.molnar # rekt.szte.hu

Pető Ágnes
külügyi főelőadó
Tel/Fax: +36 62 546-365
Email: peto.agnes # rekt.szte.hu

Tanács Edit
külügyi főelőadó
Tel/Fax: +36 62 544-833
Email: tanacs.edit # rekt.szte.hu

Zilahi Tibor
külügyi főelőadó
Tel: +36 62 544-522
Email: zilahi.tibor # rekt.szte.hu