Takács Zsolt: „Legyen a zene mindenkié!” – Az online tudásmegosztás lehetőségei és tapasztalatai a művészetoktatásban

A Harmónia Alapokú Művészeti Iskola 1993-ban kezdte meg működését Győr-Moson-Sopron megye első nem állami fenntartású művészetoktatási intézményeként. A kezdetben kis magániskolaként induló Harmónia mára a megye egyik meghatározó szerepet betöltő intézménye, mely nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a környékbeli településeken is megteremtette, és huszonöt éve folyamatosan biztosítja a művészeti nevelés feltételeit.

Az intézmény alapítójaként a kezdetektől nyomon követem az oktatási tendenciák változását. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a fiatalokat a hagyományos iskolarendszer eszközei már nem kötik le kellő mértékben, ezért – a tanulók új igényeit nem feltétlenül kiszolgálva, de mindenképpen szem előtt tartva – új módszerek kidolgozására van szükség. Egyre nyilvánvalóbb, hogy bár a tudás érték, ennek átadásához korszerű eszközök szükségesek.

Ez a felismerés vezetett el egy iskolarendszertől független, fizikai és időbeli korlátokat áthidaló online rendszer ötletéhez és megalkotásához. Több éves tervezői és fejlesztői munka eredményeként megszületett a Digita, melyet ma már növendékeink és tanáraink is használnak.

A győri zeneművészeti szakközépiskolában, összhangzattan tantárgyból teszteltük a rendszert nagyon biztató eredménnyel, jelenleg pedig a zenetörténet és a folklórismeret tanításához és tanulásához nyújt segítséget. Egy fiatal gitártanárunk online kurzust készít zenélni vágyó laikusoknak videófelvételek, kották, írott tudásanyag és hangfelvételek felhasználásával, a közeljövőben pedig – a Zeneakadémiával szoros együttműködésben – zenetörténet, szolfézs és zeneelmélet oktatóanyagok készülnek.

A Digita nem egy külföldi platform magyarra fordított másolata, hanem kifejezetten a közép-európai gondolkodásra és igényekre szabott komplex, rugalmas rendszer, ahol a hobbi kurzusok éppúgy helyet kaphatnak, mint az akkreditált tananyagok. Egyszerűen használható szerkesztőfelületet biztosít, melynek segítségével változatos, interaktív kurzusok és tananyagok hozhatók létre. A rendszer akár továbbképzések, vizsgák, tanulmányi versenyek lebonyolítására is alkalmas, és az online tananyagszerkesztéstől a publikáláson át az értékesítésig stabil, ellenőrzött hátteret nyújt.

Lehetőség van egyedi iskolai arculat kialakítására, és a felület összehangolható a már használatban lévő oktatási nyilvántartó rendszerekkel. A Digita az egyéni oktatás és tanulás mellett lehetőséget biztosít az érdeklődési kör mentén szerveződő közösségek kialakítására, tanulók és oktatók szoros együttműködésére, így jó szolgálatot tehet abban a kodályi küldetésben, hogy a zene mindenkié legyen.