Agóra Partitúra

Agóra Partitúra

Újváriné Illés Mária és Szabó Norbert az AGÓRA felkérésére, az Agóra Partitúra NKA pályázat keretében egy rendhagyó énekórát tartott, 70 általános iskolás korú tanulónak. Minden gyerek saját táblagépen dolgozhatott, amelyeken előretelepített zenei szoftverek voltak, az AGÓRA által biztosított interneteléréssel. Az eszközök “Gyermek módban” működtek, ami egyebek mellett biztonságos tanulási környezet kialakítását teszi lehetővé.

Illés Mária az óra első felében Gaetano Donizetti Don Pasquale háromfelvonásos vígoperáját mutatta be a tanulóknak sok zenével, érdekes információkkal. Az előadása lezárásaként egy Kahoot! teszttel “mérte” a tanulók frissen szerzett ismereteinek mértékét. Aki már használta a Kahoot-ot, tudja, hogy “működik”. Nagyon élvezték a gyerekek a versengést és pedagógusként jó volt látni a beérkező válaszok számlálójának pörgését és persze azt, hogy csak igen kevés rossz válasz születik.

Szabó Norbert az óra második felét úgy kezdte, hogy kicsit elszakadtak a táblagépektől és bemelegítésként a későbbi feladatokra, tapsolással, kopogással, a combunkon tapsolva felelevenítették a ritmusokkal kapcsolatos ismereteiket. Hasonló gyakorlattal folytatták, de már a táblagépen kopogva tesztelték a tanulók ritmusolvasási képességét a Rhythm Teacher alkalmazással.

Képtalálat a következőre: „rhythm teacher”

Mindezek csak előkészületei voltak annak, hogy közösen komponáljanak a táblagépen. A Soundcamp, a Samsung Professional Audio technológiát használó hangrögzítő/szerkesztő alkalmazás, számos kiváló hangmintával dolgozó virtuális hangszerrel és további inspiráló lehetőségekkel. A maradék időben felvételeket készítettek, szerkesztették az előre telepített zenei anyagokat.

A jelenlévő ének-zene tanárok véleménye alapján a különleges énekóra nagyon jól sikerült, a tanulók fegyelmezettek, de aktívak és motiváltak voltak.